Vad innebär ersättningsrätt, försäkringsrätt och skadeståndsrätt? Läs mer om vanliga juridiska termer och vad de betyder. Bra info, läs nu!
Vad är ersättningsrätt?
Ersättningsrätt är ett paraplybegrepp för regler som gäller skadestånd och försäkringar . Skadeståndslagen, som är den styrande lagstiftningen inom skadeståndsrätten, redogör och bestämmer under vilka villkor som en ekonomisk ersättning för en skada ska erfordras, och hur stor den ekonomiska kompensationen bör vara.
Om det inte finns några avtalsförpliktelser kallas skadan för utomobligatorisk. Ifall skadan uppstår inom ramen för ett avtalsförhållande så är skadan inomobligatorisk och skadeståndet behandlas då efter avtalsrättens regler.
Delen om försäkringsrätt inom ersättningsrätt handlar mest om hur man tolkar ett försäkringsavtal och är betydande vid rättstvister angående försäkringsvillkor och ersättningsberättigande.
Försäkringsrätten rör alla
Alla människor är på något sätt påverkade av försäkringsrätten då försäkringsbranschen är en massiv industri som är kopplad till den stora ekonomiska infrastrukturen. Dessutom har nästa alla människor i Sverige en försäkring för sitt hem, sin bil, sin person eller något annat.
Försäkringsrätten styrs av utvecklingen i samhället och förändras därför hela tiden. De riktlinjer som finns kring försäkringsrätten i Sverige kan vara svåra att förstå för en lekman. EUs regelverk är framtaget för att skapa vissa generella ramar men det är mycket generöst för att kunna passa alla medlemsländernas lagstiftningar.
Vanligt med försäkringstvister
Tyvärr är det relativt vanligt att ersättningssökande inte kommer överens med sitt försäkringsbolag. Vem som helst kan hamna i en rättstvist med försäkringsbolag, både privatpersoner och företag, till och med statliga organisationer.
Det som rättstvisterna oftast rör är frågor rörande om den ersättningssökande bör få ersättning eller hur stor en ersättningen bör vara. Vid en försäkringstvist bör man anlita en jurist som är duktig och erfaren kring den här typen av mål och be dem utreda ifall man har möjlighet att vinna rättsmålet. Att driva en rättstvist mot ett försäkringsbolag är tidskrävande och dyrt. Det är inget man skall göra ifall man inte har goda chanser att vinna.
Tillsammans kan ni sedan samla bevis såsom kvitton, läkarutlåtande, polisanmälan, foto, mailkonversationer, avtal och liknande samt noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren. En erfaren jurist vet vad som är viktigt och kan sätta ihop olika faktorer som kan vara viktiga för att hjälpa dig att vinna målet. Det kan även vara bra att gå igenom liknande mål för att se vad som gjort att den ersättningssökande vunnit eller förlorat ett särskilt mål.
Kräv en rimlig ersättning. Det bästa är att fråga och diskutera med din juridiska rådgivare vilken typ av ersättning som är skälig. Att söka en ersättning som är godtagbar och vinna målet är bättre än att förlora helt och hållet.
Sist men inte minst så är det viktigt att begära en ersättning som är rimlig. Om du begär för mycket kan det finnas risk att du går ur tvisten lottlös. Rådgör med din advokat eller jurist vad som är en realistisk ersättning.