Sök rådgivning om immateriella rättigheter 

Kanske tänker du inte på idéer och uppfinningar som en tillgång med stort värde i bokföringen, men glöm inte att söka rådgivning om immateriella rättigheter. 

Det är ofta en snilleblixt utvecklas till ett trevligt hobbyprojekt. Det kan vara en seriefigur du hittar på eller en låt som du skriver med en kompis. Många jobbar på ett manus och hoppas på publicering. Kanske är du helt omedveten om att du behöver rådgivning om dina immateriella rättigheter ifall projektet blir lönsamt. 

Det är svårt att veta på förhand om en bok eller påhittad seriefigur blir en succé, och det kan komma som en total överraskning. När din låt spelas på radio och pengarna strömmar in måste det vara klart fastställt att det är du som har rättigheterna till den. Det kallas immateriella rättigheter och är en tillgång som inte syns. 

Rådgivning är nödvändig 

Det är klokt att lyda goda råd, och när det gäller rådgivning om immateriella rättigheter är det extra klokt att vara förutseende. En succé kan komma oväntat, och den har ett kommersiellt värde, som kan beräknas och faktureras. 

Om du ser till att ha copyright på dina manus eller andra uppfinningar, blir det straffbart att kopiera och stjäla dina idéer. Immateriella tillgångar syns inte som exempelvis ett banksaldo eller inventarier, men de är lika viktiga att hålla koll på. 

Rådgivning immateriella rättigheter behövs 

En bok kan plötsligt bli en bestseller, och om den sedan översätts till många språk eller filmatiseras får du en stor ekonomisk tillgång. Har du producerat något tillsammans med en vän är det viktigt att det finns ett skrivet kontrakt om vad som gäller. 

Vänta därför inte med att söka rådgivning inom immateriella rättigheter, för det kan gälla ditt framtida levebröd. Du kanske ser dina alster som en skojig grej, men de kan få ett stort ekonomiskt värde.