Nolltolerans för våldtäkt

Ett civiliserat samhälle måste ha nolltolerans för en så personlig och allvarlig kränkning som våldtäkt. Män måste också lära sig att respektera andra och få en sund fostran hemifrån.

Mörkertalet är stort, för det är många som inte vill polisanmäla en våldtäkt. De är rädda för att bli ifrågasatta under en rättegång och de förtränger händelsen, så att det blir ett plågsamt trauma. Det rätta är att alltid anmäla om man har blivit utsatt för en våldtäkt, oavsett om man känner förövaren eller om det är ett överfall på allmän plats. Polisen behöver få reda på vad som hänt, och det kan också hjälpa till att lösa liknande brott i närheten.

Rädsla för att gå ut

Det viktigaste är att gå till polisen och att uppsöka sjukhus, så att man får skador dokumenterade och att det tas DNA-prover. Sedan kan man anlita en advokat till hjälp för sitt ärende. Advokaten kallas då för målsägarbiträde, och det kostar inget för ett våldtäktsoffer, utan det betalas av staten. Man får stöd under hela utredningstiden och även under rättegången. Det är viktigt att man vågar vittna och berätta om vad som hänt. På så vis kan brottslingar få sitt straff.

Det sprider skräck hos allmänheten om det sker överfall i trakten, och tjejer vågar inte gå ut. Det är en oacceptabel kränkning av integriteten att bli våldtagen. Det är också en inskränkning av individens frihet att tjejer måste skjutsas av släktingar eller tvingas ha sällskap med sig på en löprunda eller en promenad.