Att dömas för narkotikabrott

Det kan tyckas harmlöst att odla marijuana för eget bruk men det är faktiskt ett brott, precis som all hantering av narkotika. Döms man kan det få konsekvenser även efter avtjänat straff.

I Sverige är all hantering av narkotika förbjuden, men även att förmedla kontakter mellan köpare och säljare. Ett narkotikabrott kan ge allt från böter till fängelse i upp till tio år, beroende på om det klassas som ringa, av normalgraden, grovt eller synnerligen grovt.

Men att dömas för ett narkotikabrott kan också få andra konsekvenser, eftersom man även blir prickad och hamnar i brottsregistret. Det kan exempelvis bli svårt att få ett körkortstillstånd och att ta körkort. Man kan också få sitt körkort indraget.

Men det kan till och med vara svårt att hitta arbetet. Detta eftersom allt fler arbetsgivare idag kräver ett utdrag ut brottsregistret innan anställning. Som dömd för ett narkotikabrott får man heller inte arbeta som lärare.

Bra att ha advokaten med vid polisförhören

Är man misstänkt för narkotikabrott kan det vara bra att anlita en försvarsadvokat redan tidigt inför de inledande polisförhören. En erfaren brottmålsadvokat vet vilka frågor polisen troligtvis kommer att ställa. Man kan i lugn och ro gå igenom dessa tillsammans och så att man sedan är förberedd vid förhöret.

Advokaten kan också sitta med som stöd vid polisförhören, vilket ofta känns bra. I de fall man riskerar att dömas till fängelse i mer än sex månader, har man oftast rätt till en offentlig försvarare och det är då staten som står för advokatkostnader.